Nov 17
2011

Därför Ska Vi Anställa Babbarna!

Idag har jag besökt Proffice kunder. Jag var ju förbi dom för ett bra tag sedan på huvudkontoret i Stockholm.. Som ni ser i det inlägget så hörde regionchefen av sig och indikerade att det kanske bli mera… Nu verkar det lossna i samarbetet mellan oss.

Uppdraget går ut på att förklara för dom vad vi har att tjäna på att anställa de med annan bakgrund än svensk. Det är ju en hjältefråga som jag driver. jag tar revanschen åt min pappa när det gäller den frågan! Det är en utmaning som jag tror är en av de som står högst upp på agendan. Grejjar vi inte att ta “tummen ur” och lära oss att se de mänskliga kvaliterrna som finns så blir det helt enkelt knas. Riksknas!

Som jag brukar säga – Jag är inte dum för att jag kommer från Norsborg. Jag är fullt medveten om dom förutfattade meningar som finns i det offentliga rummet mot mot mig för att jag har brunt hår, bruna ögon, snackar på ett lite coolare sätt än du och inte har ett kroppsspråk som stämmer överens med hur normen ser ut. Men jag är också medveten att du använder negationer i dina förutfattade meningar för att döma mig på ett sett som du inte har rätt till. DU vet inte ett skit om mig, men ändå ska du tycka och tänka och döma för att du inte känner igen dig i mig. Men faktum är att allt det där som känns främade i mig inte behöver vara skrämmande, vi är bara lite annorlunda, men inte dummare än dig. Roller i samhället dom väljs inte alltid, dom tilldelas. Men den blicken du skickar till mig på tunnelbanan, då du har dömt mig för mina beteendemönster som inte liknar dina, med den blicken tilldelar du mig en roll. Glöm inte bort det!

Men vart vill jag komma? Jo så ligger det till andledningen till att den här frågan kommer så högt upp på agendan för oss är enligt mig pga två saker:

1. Det blir krig och en jävla massa mänskligt lidande!

Vi har alla sätt hur det brinner, hur unga flippar över och att människor idag är villiga att gå längre i dina destruktiva handlingar. Igår kväll anordnade jag tillsammans ytterligare ett seminarium för politiker med temat: “Hur vi motverkar utanförskap”. Det var bl.a. ca 20 riksdagsmän & kvinnor närvarande och en hel del andra tunga människor. Men de som ska ha elogen är mina kollegor som medverkade som beskrev hur deras bild på utanförskapet’s konsekvenser ser ut. Vi kom fram till många saker igår men ett par viktiga punkter var bl.a. om vi inte förankrar en tydligt väg för hur ungdomarna som är födda i landet, men som inte “släpps in på festen” pga deras bakgrund eller utseende så kommer vi se riktigt hårda konsekvenser av det. VI har alla sett uploppen i europa och i vårt egna land. Det kommer inte bli bättre. Punkt slut. Det andra är att vi måste jobba bättre med att slussa in lokalförankrade förebilder som hjälper ungdomarna att skapa mål! “Det tragiska i livet är inte när vi inte når våra mål. Det är när vi inte har några mål.” Det får vi inte glömma, och problemet är att många unga inte ser någon framtid enbart för att de inte tror på sig själva. Mycket av det dåliga självförtroendet ligger inte i att de inte har makten att förända läget med handlingar, utan för att de känner sig dödsdömda på grund av var de bor, hur de ser ut och för att dom har ett lite anolunda kroppsspråk och beteende, Som sagt rollerna som tilldelas formar inte en känsla av att man är bäst direkt. Men ni ska veta att man bli bäst på att vara sämst också.

2. Vi ska fortsätta vara Innovativa!

För länge sedan lyssnade jag på ett snack som Fredrik Hären hade på Kunskapens dag. Titta på den. För ett tag sedan blev jag påminnd om kreativiteten och innovationens otroliga kraft igen när Fredriks tvillingbror Teo snackade på Forum. MIn test lyder följande: Anställ Babbarna annars dör vår Innovationsförmåga!. Ta bl.a. en titt på Världsutställningen i Shanghai – Expo 2010. Ställ dig sedan frågan, hur kommer det sig att vi rada hem så jävlva många utmärkelser? VI vann bl.a.”BIE Award for Creative Display”, “Most Commercially Valuable Expo Pavilion” och ”Top 10 pavilion design” för att nämna några.. Jo för att vi ses internationellt sätt som världens mest innovativa land.

Här kommer vinkeln. Som Fredrik Hären själv säger. Priset på kunskap i världen går ner. Ändå ska vi satsa på en Kunskapsskola och kunna allt möjligt. Däremot går priset på innovation i välden går upp. Vad är innovation? Enkelt förklarat att man tar sin kreativitet till handling och skapar något av det. Vad är då kreativitet? Det finns många sätt att förklara det, men enklast kanske är att säga: Att våra tänka annorlunda. Här kommer babbarna in. För om idé möter en annan idé föds ofta en ny tredje ide. 1+1 blir i det sammanhanget ofta 3! Vi ska helt enkelt satsa mer på att låta barnen klippa och klistra på dagis. För det är värt mycket mer! Och om man kombinerar den innovationsförmåga som finns bland svenskarna med den multikulturella kompetens som finns bland alla nysvenskar så kommer vi fortsätta att forma innovationslösningar på de framtida problem om vi kommer ställas inför. Både lokalt och globalt!

Det är är en kort reflektion av en stor tanke som man, om man gillade att skriva, skulle kunna skriva en C-uppsats kring. Men jag gillar ju att tala så om du finner detta intressant så kommer jag gärna och utvecklar mina tankar hos dig/er.

I Skrivande stund sitter Generaldirektören för Arbetsförmedlingen 10 meter ifrån mig. Hon lovade mig ett möte när vi sågs på Swedbanks huvudkontor för ett litet tag sedan. Har mötet blivit av? Skulle inte tro det vah.. Så mycket snack, så lite verkstad. Ändå erbjöd jag mig den dagen att låta henne ta del av en handlingsplan om hur vi skulle minska arbetslösheten i Alby, förorten som hon själv kommer ifrån. Men uppenbarligen har hon andra saker för sig..HOn kasnke nöjer sig med att vi har 7.2% arbetslöshet. Eller att ungdomsarbetslösheten ligger på 21% (inte konstigt att folk flippar..) Det är bara vi som sitter här på hela stället. Ändå inte ens ett “kom hit berätta.. ” Men vänta du bara, ja ska visa dig hur vi ska fixa allt! Nu ska jag upp på scen och rocka för 900 anställa hos arbetsförmedlingen som jag hoppas lyssnar lite mer angeläget än Angela.

20111117-201953.jpg

20111117-202013.jpg


«
»


Kontaktinformation
Leo Razzak

leo@leorazzak.com
bokning@leorazzak.com
0735-55 88 98