Nov 23
2011

Skrev In Mig I Historieböckerna På Uppsala Universitet

Igår var en stor dag för mig med tanke på många anledningar. Jag fick äran att snacka lite kort på Uppsala universitet, jag fick äran att ära lunch med rektorn och jag fick äran att lyssna till en del fantastiska människor!  Allt tack vare Anders Wall’s Entreprenörs dag!

Vi börjar med föreläsningen. Mannen som huvud talade var Anders Johnsson.  Han snakade om invandrarnas betydelse för att bygga Sverige till det land det är idag. Han gav mig väldigt många nya tankar och insikter och hade ett bra sätt att förmedla sitt budskap.

Invandrare har under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden haft stor betydelse för Sveriges utveckling. Det är framförallt fyra faktorer som har bidragit till invandrarnas betydelse:

Invandrare kan tillföra särskild kompetens som inte tidigare har funnits i Sverige. Invandrare kan ha internationella kontakter som är värdefulla, inte minst för internationella affärer. Invandrare kan tillföra Sverige kapital för investeringar. Människor som bryter upp från sitt hemland är genomsnittligt sett mer kreativa och initiativkraftiga än de som hela livet bor kvar där de har fötts.

Vill du läsa mer rekomenderar jag att du köper Anders bok eller fortsätter här; Företagsminnen Invandrarhistoria.

Jag och min kollega Daniel Lönn fick sedan i uppgift att ge vår reflektion på hur bl.a. vi ser att dagens invandrare ska kunna bidra, hur vi förhåller oss till våra invandrare, vad de kan bidra med, för att ge några exempel.. Jag öppnade ganska hårt. För er som har följt med på sajten ett tag så vet ni att jag blev chokad när jag hörde Psykologen Nazir berätta vad studenter på uppsala acocierar till när de hör ordet invandrare.. Hål i hatten nu;

  • Sexist
  • Lat
  • Pizza
  • Kriminell
  • Oärlig
Jag gav sedan en reflektion på det och fick väldigt bra feedback från åhörarna. Ni ser ju i bakgrunden hur mina oerhört tydliga anteckningar talar för sig själv … Skämt åsido, jag hoppas att ni som var där under gårdagens föreläsning tänker på hur ni tänker hädanefter när ni hör ordet invandrare!
Efter det var det dags för dagens stora höjdpunkt för mig. För ett tag sedan fick jag hem ett brev där alla som medverkade under dagen fick. Man blev bjuden på lunch hos rektorn på universitetet. Det var ingen dålig lineup som hade att bjuda på runt bordet. Jag fick sitta breved Johan Wall, son till dagens arragör, anders Wall. Jag tror att jag blev inbjuden hit tack vare den dagen vi bjöd Anders Wall till fryshuset och jag fick göra en reflektion efter han talat som jag tror satte sina spår..
Efter maten så var det dags för kaffe i Linnésalen och det var där jag fick sätta min kråka i den anrika gästboken.
Efter den trevliga stunden var det dags att bege sig ut i den otoligt vackra aulan och slå sig ner för att sedan ställa sig upp när H.K.M Kronprinsessan Viktoria kom in för att vara med under dagen,  för att lyssna till några riktiga höjdare.
Stort tack för den här dagen Anders Wall. Jag önskar dig och din familj all lycka i världen!
Ha en underbar kväll allesammans!

«
»


Kontaktinformation
Leo Razzak

leo@leorazzak.com
bokning@leorazzak.com
0735-55 88 98