Oct 18
2012

Socialchefsdagarna

Jag hade gått och väntat på den här dagen sen typ den 6:e dec 2011. Då fick jag frågan av Socialchefen i botkyrka efter ett jobb för dem om jag inte kunde tänka mig att medverka på de stora socialchefsdagarna. Dagarna då alla Sveriges socialchefer samlas för att utbyta tankar, idéer och samla information.

Dagarna ägde rum på Waterfront Building, den nya byggnaden vid T-centralen som det råder delade meningar om. Jag minns när bygget var halvägs. Då kunde man se in när man körde på påfarten mot 73an att det skulle bli en FET konferensanläggning.

En dag satt jag med farsan i bilen och jag sa “någon dag ska ja snacka där pappa” han bara log och svarade “när du gör det, gör det med stil”.

Nu var dagen kommen. Jag klev in på scenen som morgontalare. Andra människor som talat innan var bl.a. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.  Jag tittade upp mig de tomma stolarna och tänkte att “snart är det fullt”. Fullt med människor som jobbar med samma frågor som jag, fasst med andra mandat. Publiken bestod av 500 socialchefer runt om i landet.’

Jag hade ett väl förberett budskap. Se människor, inte problem. Jag hade en klar bild jag ville förmedla. Jag ville också sätta en känsla. En känsla av att det går att lösa de situationer vi som land befinner oss inom den sociala sektorn och att Cheferna äger ansvaret och möjligheterna till det! Jag tryckte även på vikten av att socialcheferna måste bilda starkare opinion kring vikten av förebyggande arbete och sätta press på regeringen.

Jag gjorde min grej. En timme senare fick jag bland de längsta applåderna någonsin.

Här är ett utdrag från en eftertext på deras hemsida.

Flest tårar fälldes när Leo Razzak pratade. Han beskrev sin resa från ”soc-barn” till social entreprenör och berättade om Fryshusets verksamhet.

Kontentan i det han sa är att hur mycket han än ansträngde sig för att vara innanför betraktades han alltid som en som var utanför. Han menar att fördomarna om invandrare vägde tyngre än hans person, hans kunnande, hans prestationer. ”Om man inte får vara med på festen snackar man skit om den eller förstör hela festen.”

De socioekonomiska boksluten är för allvarliga för att bara skjuta på framtiden. Att ta tag i problem tidigt är ingen kostnad, det är en investering, menar Leo Razzak med tydlig hänvisning till nationalekonomen Ingvar Nilsson. Han riktade en direkt uppmaning till publiken: ”Ni socialchefer måste göra nånting – det är ni skyldiga. Jag skulle bli hedrad och tacksam om ni i den här gruppen kan göra något konkret åt detta, för när jag pratar med Reinfelt och andra politiker säger de att det är ett strukturellt problem. Men vi kan väl inte ge upp, Sverige går åt fel håll.”

Jag gjorde det med stil och bravur. Jag känner mig mycket stolt över den dagen och är säker på att pappa känner det samma. Dagen går till historien för mig. Jag hoppas att det gav er som lyssnade något att reflektera över och ta med er hem till era verksamheter.

Stort tack för förtroendet.

Med vänlig hälsning,

Leo Razzak

 


«
»


Kontaktinformation
Leo Razzak

leo@leorazzak.com
bokning@leorazzak.com
0735-55 88 98